Originally constructed as part of Tasmania’s hrydro electric scheme and unused for over twenty years, the Pumphouse Point has been turned by local firm Cumulus Studio into a wildness retreat. The redevelopment, which has already become a signature project for Tasmanian tourism, involved the adaptive reuse and refurbishment of two existing, heritage listed, off-form concrete art deco buildings, ‘The Pumphouse’ and ‘The Shorehouse’.

The Pumphouse, a three storey building originally constructed in the 1940s to house pump turbines, sits on Lake St Clair at the end of a 250m concrete flume which is its only connection to land. The Shorehouse, located at the start of the flume on the edge of the lake, was constructed at the same time and accommodated offices and a maintenance workshop for the turbines. Eighteen new guest suites have been inserted within the existing concrete building envelopes – twelve of these are located in The Pumphouse and the remaining six are within The Shorehouse. The Shorehouse also accommodates the prep kitchen and main communal lounge / dining room.

 2-.pumphouse-point-tasmanias-wilderness-retreat-designed-by-cumulus-studio

Only minimal work has been done to the exterior of the buildings. This is a deliberate response to maintain the high heritage value of the existing buildings and to emphasise the contrast between the new interiors and the exterior – their distressed condition a testament to the harsh environment in which they are located.

The approach to The Pumphouse building, surrounded by mountains and water, heightens the anticipation and sense of arrival. Guests pass through solid metal doors into the entry foyer – an intermediate zone through which guests are brought gently into the comfort of the suites from the rawness of the wilderness outside. The twelve studio-sized suites run lengthways down the two outer wings, leaving the central core devoted to communal lounge areas on each level, open at both ends so that the sight-line that begins from the flume continues through the building.

 3-.pumphouse-point-tasmanias-wilderness-retreat-designed-by-cumulus-studio

A simple neutral palette has been used throughout in order to characterise a rugged simplicity and uncomplicated comfort into which the guests retreat. The untreated rough-sawn hardwood and exposed servicing pipework of the entry and common spaces subtly give way to more refined Tasmanian timber veneer panelling and exposed bent copper plumbing in the suites. These items also allude to the history of the place – the timber formwork of the off-form concrete and water once pumping through the core of the building.

 4-.pumphouse-point-tasmanias-wilderness-retreat-designed-by-cumulus-studio 5-.pumphouse-point-tasmanias-wilderness-retreat-designed-by-cumulus-studio 6-.pumphouse-point-tasmanias-wilderness-retreat-designed-by-cumulus-studio 7-.pumphouse-point-tasmanias-wilderness-retreat-designed-by-cumulus-studio 8-.pumphouse-point-tasmanias-wilderness-retreat-designed-by-cumulus-studio 9-.pumphouse-point-tasmanias-wilderness-retreat-designed-by-cumulus-studio 10-.pumphouse-point-tasmanias-wilderness-retreat-designed-by-cumulus-studio 11-.pumphouse-point-tasmanias-wilderness-retreat-designed-by-cumulus-studio 12-.pumphouse-point-tasmanias-wilderness-retreat-designed-by-cumulus-studio 13-.pumphouse-point-tasmanias-wilderness-retreat-designed-by-cumulus-studio 14-.pumphouse-point-tasmanias-wilderness-retreat-designed-by-cumulus-studio 15-.pumphouse-point-tasmanias-wilderness-retreat-designed-by-cumulus-studio 16-.pumphouse-point-tasmanias-wilderness-retreat-designed-by-cumulus-studio 17-.pumphouse-point-tasmanias-wilderness-retreat-designed-by-cumulus-studio 18-.pumphouse-point-tasmanias-wilderness-retreat-designed-by-cumulus-studio 19-.pumphouse-point-tasmanias-wilderness-retreat-designed-by-cumulus-studio 20-.pumphouse-point-tasmanias-wilderness-retreat-designed-by-cumulus-studio

all images © ADAM GIBSON

Comments

comments