Designed by Italian architect Renzo Piano and situated between the High Line and the Hudson River, the Whitney’s new building vastly increases the Museum’s exhibition and programming space, providing the first comprehensive view of its unsurpassed collection of modern and contemporary American art.


The new building includes approximately 50,000 square feet of indoor galleries and 13,000 square feet of outdoor exhibition space and terraces facing the High Line. An expansive gallery for special exhibitions is approximately 18,000 square feet in area, making it the largest column-free museum gallery in New York City. Additional exhibition space includes a lobby gallery (accessible free of charge), two floors for the permanent collection, and a special exhibitions gallery on the top floor.


The dramatically cantilevered entrance along Gansevoort Street shelters an 8,500-square-foot outdoor plaza or “largo,” a public gathering space steps away from the southern entrance to the High Line. The building also includes an education center offering state-of-the-art classrooms; a multi-use black box theater for film, video, and performance with an adjacent outdoor gallery; a 170-seat theater with stunning views of the Hudson River; and a Works on Paper Study Center, Conservation Lab, and Library Reading Room. The classrooms, theater, and study center are all firsts for the Whitney.

A retail shop on the ground-floor level contributes to the busy street life of the area. A ground-floor restaurant and top-floor cafe are operated by renowned restaurateur Danny Meyer and his Union Square Hospitality Group.


Mr. Piano’s design takes a strong and strikingly asymmetrical form—one that responds to the industrial character of the neighboring loft buildings and overhead railway while asserting a contemporary, sculptural presence. The upper stories of the building overlook the Hudson River on its west, and step back gracefully from the elevated High Line Park to its east.

 5-a-look-inside-the-whitneys-new-building-by-renzo-piano 6-a-look-inside-the-whitneys-new-building-by-renzo-piano 7-a-look-inside-the-whitneys-new-building-by-renzo-piano 8-a-look-inside-the-whitneys-new-building-by-renzo-piano 9-a-look-inside-the-whitneys-new-building-by-renzo-piano 10-a-look-inside-the-whitneys-new-building-by-renzo-piano 11-a-look-inside-the-whitneys-new-building-by-renzo-piano 12-a-look-inside-the-whitneys-new-building-by-renzo-piano 13-a-look-inside-the-whitneys-new-building-by-renzo-piano 14-a-look-inside-the-whitneys-new-building-by-renzo-piano 15-a-look-inside-the-whitneys-new-building-by-renzo-piano 16-a-look-inside-the-whitneys-new-building-by-renzo-piano 17-a-look-inside-the-whitneys-new-building-by-renzo-piano 18-a-look-inside-the-whitneys-new-building-by-renzo-piano 19-a-look-inside-the-whitneys-new-building-by-renzo-piano 20-a-look-inside-the-whitneys-new-building-by-renzo-piano 21-a-look-inside-the-whitneys-new-building-by-renzo-piano 22-a-look-inside-the-whitneys-new-building-by-renzo-piano

all images © NIC LEHOUX / courtesy of Whitney Museum of American Art