Pâtisserie Petit Lapin is a kid friendly allergen and gluten free bakery that has just opened up in Westmount, Montréal. Situated on Victoria Avenue in Westmount, the pastry shop occupies a small commercial space of 342 square feet in a basement with a six-foot-wide hall connecting it to its street-level entrance. The challenge was to peak the curiosity of passers-by in order to lure them inside. To do this, Architecture Open Form, led by architect Maxime Moreau, created a series of textured surfaces, with a modular system of “softwalls” with integrated LED lights, to present the pastries, highlight the double-height entrance hall and give the space an illusion of grandeur. The “softwalls” unfold in a continuous gesture on the walls and various ceilings, leading customers in the transition between the retail entry and the downstairs counter.


The pastry shop is minimalist in decor and very bright in order to showcase the customized creations of the pastry chef and to create a visual focus that is visible from the street both during the day and at night. Suspended like a continuous work of art along the walls and ceilings between the street level and the basement, the flexible LED strips, which emit a warm white hue, are integrated into the modular system of the “softwalls”; this amazing source of light highlights the delicacy of the white textile fibre modules and renders the expression of their fluid motion even more magical. The pastries come to life as the light travels within the lines and folds of the translucent fibres.


The visual identity of the pastry shop is defined not only by its delicate and velvety pastel shades, but even more so by its textures and its continuous surfaces. The flexible “softwalls” partition system symbolizes the undulations and flexibility of the parchment paper liners used for baking cupcakes. The translucent white modules, made of 100%-recyclable polyethylene, help sculpt the light and reveal the delicate structure of the folds. The “softwalls” and the white quartz countertops move from the street-level entry into the basement shop, creating a homogeneous project that expresses the link between identity and structure and underlining the concept of continuity in motion through orderly spatial organization and the alignment of objects, desserts and spaces.

 patisserie-petit-lapin-by-architecture-open-form-montreal-4 patisserie-petit-lapin-by-architecture-open-form-montreal-5

all images © Adrien Williams