A lace-like curtain inspired by traditional Portuguese tiles wraps the rear side of this house in Lisbon. The two-storey dwelling is located in an early 50´s residential neighborhood, more precisely at the western edge, in an area surrounded buy terraced houses, near the Restelo shopping street. The main area of intervention was the rear part of the house, which was completely redrawn.

Searching for a contrast with the main façade, local architect João Tiago Aguiar envisioned a fascia, opened by a series of windows and shutters resembling a pattern of traditional Portuguese tiles. This pattern works like a skin that filters the sun light and also protects the house from intruders.


In order to give the top floor more habitable space, the design team created a mansard roof with three openings. At the ground level they transformed the space in one unique living area, joining together the entrance, the living room and the kitchen. A white volume coated with grate lines, disguises an area of a closet, guest toilet and storage. Leaning on the left side of this volume, a staircase connects the ground floor and the upstairs private area. Additional living space was introduced in the attic formed by a mansard roof that offers views of the garden.

 restelo-house-by-joao-tiago-aguiar-photo-by-Fernando-Guerra-3 restelo-house-by-joao-tiago-aguiar-photo-by-Fernando-Guerra-4 restelo-house-by-joao-tiago-aguiar-photo-by-Fernando-Guerra-5 restelo-house-by-joao-tiago-aguiar-photo-by-Fernando-Guerra-6 restelo-house-by-joao-tiago-aguiar-photo-by-Fernando-Guerra-7 restelo-house-by-joao-tiago-aguiar-photo-by-Fernando-Guerra-8 restelo-house-by-joao-tiago-aguiar-photo-by-Fernando-Guerra-9 restelo-house-by-joao-tiago-aguiar-photo-by-Fernando-Guerra-10 restelo-house-by-joao-tiago-aguiar-photo-by-Fernando-Guerra-11 restelo-house-by-joao-tiago-aguiar-photo-by-Fernando-Guerra-12 restelo-house-by-joao-tiago-aguiar-photo-by-Fernando-Guerra-13 restelo-house-by-joao-tiago-aguiar-photo-by-Fernando-Guerra-14 restelo-house-by-joao-tiago-aguiar-photo-by-Fernando-Guerra-15

all images © Fernando Guerra | FG+SG