Inhouse Brand Architects has converted the unused lounge area of a Cape Town residence into an industrial-inspired dream pad for the family’s lucky teenage boy and his friends. Taking into account the youngster’s various interests such as skating, surfing and socialising, the Urban Man Cave aims to be a trendy, multifunctional space.

Polished concrete flooring encompasses the entire room and sets the foundation for the interior scheme. More notably, a fully functional concrete skate bowl plays a major part in the design.


Another striking design feature comes in the form of a grandiose, curved timber wave that cascades from the ceiling down to the floor to create an extraordinary zone for watching movies. This “wave” is crafted out of steel fins that are clad with timber and lit up with three LED strips. It is kitted out with surround sound to produce a genuine movie theatre experience.


The bar area comes equipped with a stylish black Smeg fridge and cleverly positioned surfboard rack, which is not only a functional feature but also displays the seventeen-year-old’s most prized possession. The bar itself, which measures four and a half metres, is fashioned from ground and polished concrete, perfectly matching the flooring.

Next to the bar and adjacent the timber wave is comfortable booth seating. Framed with timber and upholstered in inviting shades of indigo, this nook provides an enticing ‘chill’ spot.

 inhouse-brand-architects-urban-man-cave-4 inhouse-brand-architects-urban-man-cave-5 inhouse-brand-architects-urban-man-cave-6 inhouse-brand-architects-urban-man-cave-7 inhouse-brand-architects-urban-man-cave-8 inhouse-brand-architects-urban-man-cave-9

all images © Riaan West