One of Denmark’s top science centers, the Experimentarium has reopened its doors to the public with a striking new interior. Conceived by Danish architecture firm CEBRA, the spasce features a new 100 meter-long helix staircase, built from 160 tons of steel and clad with 10 tons of copper.

“The aim of the design is a radical change of Experimentarium’s architectural expression. From previously being an introvert building to now appearing as an extrovert, engaging and vibrant attraction”, founding partner at CEBRA, Kolja Nielsen, explains.

Since 1991, Experimentarium has presented challenging and thought-provoking exhibitions in a setting that originally served as a bottling plant for the Tuborg brewery.

 Denmark Experimentarium Science Center CEBRA

“Curiosity is the core element that Experimetarium is made of. We want to light a spark in children and young people, inspiring them to explore and understand our wonderful world. Now, this curiosity gets a new, spectacular, and flexible framework. We have doubled the exhibition area, and the roof terrace will strengthen Experimentarium as an all-year attraction,” Kim Gladstone Herlev, managing director of Experimentarium, adds.

 Denmark Experimentarium Science Center CEBRA

The building’s different functions are made visible to the city in the form of stacked boxes, which are offset from the base and open themselves towards their surroundings with large expanses of glass, creating a visual connection to the scientific universe inside.

The boxes are clad with a lightweight façade of perforated aluminium panels, forming a contrast to the base, where the existing brickwork is preserved and emphasizes the meeting between old and new, between past and future, and between natural science and engineering. At the same time, the perforation creates a pattern that illustrates how the flow of air and fluid changes, when it meets resistance.

 Denmark Experimentarium Science Center CEBRA

The first visitor experience is the Helix staircase that welcomes you with its radiating copper cladding as soon as you pass the entrance. Right away, it lets visitors know that they have entered a world of science.

“The staircase ensures a good internal flow and creates coherence between the floors. At the same time, it substantiates the building’s scientific focus”, Kolja Nielsen explains. “During a workshop with Jakob Bohr, professor at DTU Nanotech, we were inspired to work with the stairs as an abstract version of the DNA strand’s structure. And so, the idea for the Helix staircase was born.”

 Denmark Experimentarium Science Center CEBRA

Back in 2011, CEBRA won the international architecture competition to design the new Experimentarium. Besides doubling the exhibition area, the refurbishment includes a large roof terrace, which opens for activities during spring 2017, modern staff facilities with visual contact to the visitor areas, a large café and a picnic-area, a convention centre, teaching facilities and a series of workshops.

 Denmark Experimentarium Science Center CEBRA Denmark Experimentarium Science Center CEBRA Denmark Experimentarium Science Center CEBRA Denmark Experimentarium Science Center CEBRA Denmark Experimentarium Science Center CEBRA Denmark Experimentarium Science Center CEBRA

all images © Adam Mørk