Archstudio has renovated a traditional Chinese courtyard house in Beijing, in order to upgrade the necessary infrastructure needed for a contemporary lifestyle. The building is situated in Beijing’s Dashilanr district, south of Tiananmen Square, and was given the title Twisting Courtyard by Archstudio.

The design aims at getting rid of the solemn and stereotyped impression given by Siheyuan (courtyard house), and creating an open and active living atmosphere. Based on the existing layout of the courtyard, the undulated floor is used to connect indoor and outdoor spaces of different height. And it is extended to the inside of the house, twisting into walls and roof, thus creating dynamic connection between inside and outside space.

 Twisting Courtyard by Archstudio

What’s hidden within the curved wall is necessary auxiliary spaces such as kitchen, toilet and warehouse; while reception and dinning spaces are shown outside the curved wall and connected to the courtyard as a whole. Both indoor and outdoor floors are paved with gray brick. A hawthorn tree in the courtyard is kept and being part of the twisting landscape.

 Twisting Courtyard by Archstudio

The small yard is mainly used as urban public space while maintaining the possibility of using as a residence. The four houses can be rented for public events for purposes such as recreation, meeting and gathering. Meanwhile, they could be served as a family hostel with three bedrooms. Integrated furniture is used to enable the flexible switch of space scenes. Furniture boxes are inserted into the existing wood frames of east and west wings. Wood platform with lifting table hidden inside could be used as tearoom or bedroom. Bed wall and partitive soft curtain are also used in the main room on the north to meet multiple use requirements.

 Twisting Courtyard by Archstudio Twisting Courtyard by Archstudio Twisting Courtyard by Archstudio Twisting Courtyard by Archstudio Twisting Courtyard by Archstudio Twisting Courtyard by Archstudio Twisting Courtyard by Archstudio Twisting Courtyard by Archstudio

all images © Wang Ning and Jin Weiqi

Comments

comments