Armani/Silos is a living, open-to-the-public space illustrating Giorgio Armani’s professional experience, revealing a rich heritage of unique know-how: a space in which to design the future, a showcase of new attitudes and lifestyles that capture changing times and cultures.

Armani/Silos, located in Milan’s Tortona district, is in what was originally the granary of a major international company. “I decided to call it silos because this building used to store food, which is, of course, essential for life. For me, just as much as food, clothes are also a part of life,” explains Giorgio Armani, which conceived and oversaw the renovation project himself.


Following the renovation, the building, constructed in 1950, measures around 4,500 square metres on four levels. The search for simplicity, a preference for regular geometric shapes and a desire for uniformity have produced a sober yet monumental building based on the rule of order and rigour. Going against the trend in architecture today for a more elaborate aesthetic, in this building in via Bergognone 40 Giorgio Armani intentionally sought to achieve rational form. The areas where various activities will take place inside the building are designed with the same goal in mind: a rational response to practical needs, with spaces demonstrating respect for the original architecture.


The renovation project therefore preserves the building’s unusual original shape, recalling a beehive, a metaphor for industriousness, thus reinforcing the identification of the new exhibition space with Giorgio Armani’s creative dynamism. By using the silos’ established form, the designer also demonstrates his aesthetic philosophy of striving for simplicity and eliminating unnecessary ornamentation and everything that is superfluous. The only decorative element distinguishing the project is a ribbon of windows all around the building’s perimeter, like a crown, defining its compact mass.


Inside, the building is organised on the basis of a basilica layout: an open space four floors high with two levels of naves overlooking it on either side. The ceilings are painted black, in contrast to the grey cement floors, and reveal not only the iron structure of the new floor slabs but also all the electrical installations for heating, cooling and lighting the building. The central staircase linking the four levels and organising the exhibition route passes through a vertical opening that allows people climbing the stairs to perceive the building’s great height and size. The bare, simple glass facade of the foyer attracts the interest and curiosity of people passing by.


The space includes not only the exhibition areas but also a gift shop and an open-plan indoor coffee shop; it also houses a digital archive of sketches, technical drawings and material on the prêt-à-porter Giorgio Armani and couture Giorgio Armani Privé collections intended for researchers and fans who want to find out more about Giorgio Armani’s work and style. Located on the top floor, the archive is open for free consultation and features a cataloguing system developed specifically for Armani/Silos. Workstations, touchscreen tables and a screening area are the tools available to the public.


The opening exhibition, covering all four floors of the building, offers an overview of 40 years of the designer’s career, including 600 outfits and 200 accessories from Giorgio Armani’s collections from 1980 to the present. The selection is divided up on the basis of a number of themes that have inspired and continue to inspire the designer’s creative work: daywear on the ground floor, exoticism on the first floor and colour schemes on the second floor. The third and last floor focuses on the theme of light.


all images © Davide Lovatti / courtesy of Armani/Silos