A pure concrete volume, with rectangular base, is adjusted to the ground and opens into the green landscape. Located in the countryside near Penafiel, Portugal, Sambade House was designed by local firm Spaceworkers. The volumetric purity, desired by the customer, sets the mood for the project and the new inhabitant of the place is, now, one of the terraced fields of the perfectly balanced ground. Thus, the act of inhabiting unfolds through the volume of concrete, pure, raw, adjusted to the ground, just waiting to grow old as the days go by, reflecting the life of the countryside.


“We did not want delicate or shining materials to contrast the rural landscape,” explained architect Rui Dinis. “Instead we used materials that in some way connect the intervention with the existing site. The concrete and the weathered steel also reflects how we want the house grow old and merge with the surroundings.”

 3-sambade-house-by-spaceworkers 4-sambade-house-by-spaceworkers 5-sambade-house-by-spaceworkers 6-sambade-house-by-spaceworkers 7-sambade-house-by-spaceworkers 8-sambade-house-by-spaceworkers 9-sambade-house-by-spaceworkers 10-sambade-house-by-spaceworkers 11-sambade-house-by-spaceworkers 12-sambade-house-by-spaceworkers 13-sambade-house-by-spaceworkers 14-sambade-house-by-spaceworkers 15-sambade-house-by-spaceworkers 16-sambade-house-by-spaceworkers 17-sambade-house-by-spaceworkers 18-sambade-house-by-spaceworkers 19-sambade-house-by-spaceworkers 20-sambade-house-by-spaceworkers 21-sambade-house-by-spaceworkers 22-sambade-house-by-spaceworkers 23-sambade-house-by-spaceworkers 24-sambade-house-by-spaceworkers 25-sambade-house-by-spaceworkers 26-sambade-house-by-spaceworkers 27-sambade-house-by-spaceworkers 28-sambade-house-by-spaceworkers 29-sambade-house-by-spaceworkers 30-sambade-house-by-spaceworkers

all images © FERNANDO GUERRA | FG+SG