Three dark elongated volume with symmetrical globe roofs define the exterior of this house designed by Ljubljana-based architecture practice SoNo Arhitekti in an area which represents a typical Slovenian landscape. Uniformed facade and roof’s form emphasize the dynamic of the three volumes especially with the combination of dark and light colour shades as well as the use of the materials themselves – pattern of wood panels and fiber-cement panels. Dark-light contrast facade complements the neighboring birch groves and its surrounding landscape.

All three volumes are connected together in the level of the ground floor and form a larger central area where the family spents most of it’s time – kitchen and the dining room.


The whole ground floor is open and light, where the carefully placed large glass surfaces lead to to the outdoor terrace, overlooking the surrounding meadows, hills and forests. Upper floor of the middle volume provides sleeping rooms for the children with private bathroom and walk-in closets.

The color palette of the interior adopts natural shades and patterns of wood and white wall surfaces. Dominant element is the carefully designed central staircase that also represents the heart of the building.

 3-house-m-by-sono-arhitekti-slovenia 4-house-m-by-sono-arhitekti-slovenia 5-house-m-by-sono-arhitekti-slovenia 6-house-m-by-sono-arhitekti-slovenia 6b 7-house-m-by-sono-arhitekti-slovenia 8-house-m-by-sono-arhitekti-slovenia 9-house-m-by-sono-arhitekti-slovenia 10-house-m-by-sono-arhitekti-slovenia 11-house-m-by-sono-arhitekti-slovenia 12-house-m-by-sono-arhitekti-slovenia 13-house-m-by-sono-arhitekti-slovenia

all images © ŽIGA LOVŠIN