Canadian architecture studio Naturehumaine has recently transformed a Montreal duplex into a single-family house. The architectural concept is built around a new staircase that joins the existing building to the courtyard extension. The new monochromatic courtyard façade with its abundant windows is framed by two bricks pilasters, which enhance the relationship to the garden by continuing into the interior space.

 Des Érables Residence, Montréal, Canada / naturehumaine

The conceptual transition between the old and the new is expressed by the materiality of the new staircase. The maple plywood used with white painted perforated steel contrasts with the original wood moldings of the building.

The new living area is characterized by a sequence of spaces, which revolve around the double height dining room. The degree of intimacy is modulated according to the usage. On the ground floor, a bench becomes a contemplative space extending the interior. Upstairs, the yoga room, which is largely open towards the garden, is flooded with natural light. In the master bedroom, a steel blades screen filters the views over the neighborhood.

The communicating spaces, with their thresholds, characterize the new rooms of the house. Intimate or more open, they allow a variety of experiences and possibilities for the occupants.

 Des Érables Residence, Montréal, Canada / naturehumaine Des Érables Residence, Montréal, Canada / naturehumaine Des Érables Residence, Montréal, Canada / naturehumaine Des Érables Residence, Montréal, Canada / naturehumaine

Comments

comments