Oppenheim Architecture took inspiration from the natural dunescapes and mountains of the surrounding desert as well as the architectural heritage of the ancient Bedouin to design the Ayla Golf Academy & Clubhouse in Aqaba, Jordan. Set across 13,000 square feet the building’s unusual form is made up from curving components covered in a layer of unifying shotcrete – sprayed concrete.

 Ayla Golf Academy & Clubhouse, Aqaba, Jordan / Oppenheim Architecture

This 1,200 square meter building is part of the first phase of a 44 square kilometers leisure development currently under construction. The development encompasses residential, hotel and commercial space, all centered around an 18-hole signature golf course. The Clubhouse features retail, dining, bar/lounge, banquet, fitness, and spa components; while the Golf Academy includes retail, dining, and indoor/outdoor swing analysis studio components.

 Ayla Golf Academy & Clubhouse, Aqaba, Jordan / Oppenheim Architecture

The distinct architectural form of the Ayla Golf Academy & Clubhouse establishes a unique connection with nature by capturing the elemental, vibrant beauty of the rolling desert landscape. A massive concrete shell drapes over the program areas, enveloping the interior and exterior walls of each volume. The curved shotcrete shell blends with the sand like dunes instead of having conventional walls and ceilings.

 Ayla Golf Academy & Clubhouse, Aqaba, Jordan / Oppenheim Architecture

Openings grant views towards the spectacular Aqaba Mountains in the background. Corten steel perforated screen filters the light, similar to the traditional Arabic ‘’Mashrabiya’. Jordanian patterns inspired the triangular pattern of openings while the tones of the surrounding mountains are echoed in the colors of the shotcrete and the metals.

 Ayla Golf Academy & Clubhouse, Aqaba, Jordan / Oppenheim Architecture

The construction of the project is the result of a knowledge exchange program between the European office of Oppenheim Architecture and local workforce. Shotcrete pouring techniques were taught to workers in the first phases so that they could take ownership of the construction and obtain specialized skills. A local artist also helped shape the building by applying a traditional pigmentation technique to the interior surfaces, granting a raw, unadorned look that stays true to its context and inspiration.

Comments

comments