French studio Pierre-Louis Gerlier Architecte has recently renovated a studio apartment in Paris, adding a “curved wall” covered with panelling.

“Our customers who live mainly in the countryside, wanted a cocoon during their stay in Paris,” says Pierre-Louis Gerlier. “They bought a small apartment ideally located in the famous district of Saint Germain des Près, but quite old and very dark. Their main wish was to feel like in a hotel with a simple and pure decoration.”

 Complete Transformation for an Apartment, Paris VI / Pierre-Louis Gerlier Architecte

“The first inspiration is The Paper House by Shigeru Ban” explains Gerlier. “Like this house, a large curved wall crosses the space to offer different places a large living room opens to the outside, a corner office to isolate and of course all the water rooms are hidden behind this partition.”

 Complete Transformation for an Apartment, Paris VI / Pierre-Louis Gerlier Architecte

Pierre-Louis Gerlier Architecte completely reorganized the apartment while maintaining the existing charm of this old building. All the water rooms — kitchen, shower room, toilet — are integrated behind a “curved wall” covered with paneling that create a diagonal perspective to increase the impression of space.

The floor is in light beige waxed concrete throughout the apartment in order to unify the whole and reflect maximum light. The living room walls are light green while those of the toilet and the bathroom are dark green waxed concrete for more intimacy.

 Complete Transformation for an Apartment, Paris VI / Pierre-Louis Gerlier Architecte Complete Transformation for an Apartment, Paris VI / Pierre-Louis Gerlier Architecte Complete Transformation for an Apartment, Paris VI / Pierre-Louis Gerlier Architecte

Comments

comments