dark mode light mode Search
Search

Casa Cedofeita by Paulo Moreira: A Contemporary Revamp in Porto

Casa Cedofeita, Porto, PT / Paulo Moreira Architectures

The transformation of an old bourgeois building in Porto‘s city center into the Casa Cedofeita project by Paulo Moreira Architectures is a stunning example of combining traditional refurbishment with contemporary additions. The project not only beautifully restores the original features of the building but also introduces new wooden volumes to accommodate the infrastructure and service areas.

Casa Cedofeita, Porto, PT / Paulo Moreira Architectures

One of the key aspects of this project is the careful refurbishment of the existing structure using traditional materials and construction techniques. The original features such as granite stone walls, stucco ceilings, wooden beams, shutters, doors, staircase, and skylight have been restored in a respectful and ‘silent’ manner. The aim was to preserve the historical integrity of the building while bringing it up to modern standards.

Casa Cedofeita, Porto, PT / Paulo Moreira Architectures

The addition of new wooden volumes is where the Casa Cedofeita project truly shines. These triangular-shaped volumes adapt to the characteristics of each room, creating variations within a single family of elements. They house the bathroom, wardrobe, storage areas, and kitchenette, allowing for independent use of each unit when needed. This design choice not only maximizes the functionality of the space but also adds a contemporary touch to the overall aesthetic.

Casa Cedofeita, Porto, PT / Paulo Moreira Architectures

The materials used in the project range from wood to marble, clay, tile, and granite. Despite the variety of materials, there is a harmonious dialogue between old and new thanks to the clever combination of tones and textures. This creates a visually pleasing atmosphere and highlights the unique characteristics of each room.

Casa Cedofeita, Porto, PT / Paulo Moreira Architectures

The integration of traditional refurbishment and contemporary additions extends to the outdoors as well. A small technical room was required, and the triangular-shaped solution was chosen to bring a sense of coherence to the project as a whole. The design choices made in the interior spaces seamlessly flow into the exterior, creating a cohesive and visually striking environment.

Casa Cedofeita, Porto, PT / Paulo Moreira Architectures

The Casa Cedofeita project by Paulo Moreira Architectures is a testament to the beauty of blending old and new. By carefully refurbishing the existing structure and introducing contemporary wooden volumes, the project creates a unique and captivating space. The use of traditional materials and construction techniques, combined with a thoughtful selection of tones and textures, further enhances the dialogue between old and new. The result is a five-bedroom house that is both functional and aesthetically pleasing, showcasing the best of both worlds.