dark mode light mode Search
Search

From Parking to Paradise: Atelier Apara’s Remarkable Chuquet Project

Chuquet Apartment, Paris, FR / Atelier Apara

The Chuquet project, led by the Parisian studio Atelier Apara, involved the transformation of a former parking space into a stunning apartment.

Chuquet Apartment, Paris, FR / Atelier Apara

The main challenge was to locate the dwelling on the first floor of a 1960s building in Paris, with limited natural light available.

Chuquet Apartment, Paris, FR / Atelier Apara

However, through strategic planning and innovative design choices, Atelier Apara maximized the use of glass bricks to amplify the single source of light.

Chuquet Apartment, Paris, FR / Atelier Apara

To create a sense of intimacy, the bedroom and bathroom were cleverly positioned at the back of the apartment, while the kitchen and living room occupied the street side.

Chuquet Apartment, Paris, FR / Atelier Apara

A central cube acted as a buffer between the day and night areas, offering functional shared spaces in its midst. The use of white 10x10cm glazed tiles further enhanced the luminous effect by reflecting light from the opening.

Chuquet Apartment, Paris, FR / Atelier Apara

One outstanding feature that exudes uniqueness is the green epoxy-painted floor, which not only contributes to the overall brightness but also gives the apartment its distinctive identity.

Chuquet Apartment, Paris, FR / Atelier Apara

Moreover, with its generous ceiling height of 320cm, Atelier Apara reinforced the image of this central cube by suspending it from above. This allows for better natural ventilation throughout the entire dwelling.

Chuquet Apartment, Paris, FR / Atelier Apara

Thanks to Atelier Apara‘s visionary approach and impeccable execution, this transformed apartment stands as a testament to their exceptional architectural prowess in creating spaces that seamlessly marry functionality and aesthetics.

Image courtesy of Philippe Billard