dark mode light mode Search
Search

Studio Didoné Comacchio Restores 1900s Rural House In Venetian Countryside

Interior DR, Rosa, Italy / Studio Didoné Comacchio

Alberto Sinigaglia

Italian architecture firm Studio Didoné Comacchio has recently refurbished a rural house in the Venetian countryside, Italy, built in the early 1900s and restored in the early 2000s. The project, designed for the functional needs and aesthetic tastes of the client, enhances the recycled materials used in the restoration, as the larch beams and the original structural walls in stone and brick, with the use of simple and elegant materials and shades, applied to pure geometric shapes.

 Interior DR, Rosa, Italy / Studio Didoné Comacchio

The entrance space of the building overlooks a porch and acts as a filter that separates the living room from the kitchen and allows access to the sleeping area via the wooden staircase. The colors and materials used for the new elements are reduced to an essential vocabulary and specially designed to make the space bright. The paving surface, which extends across the entire ground floor is made of polished oriental stone and becomes the neutral base on which the various furnishing elements are inserted.

The dining/kitchen area is characterized by the large white kitchen and the solid oak table, the latter also used for the kitchen base and the chest. In the living room, a background of OSB panels backlit by a led strip gives a soft and indirect light to the room. These panels, placed along the entire length of the historic stone wall, rest on the long concrete shelf that acts as a TV base.

 Interior DR, Rosa, Italy / Studio Didoné Comacchio

On the upper floor, there is the master bedroom where the palette of the materials used on the ground floor is resumed, while the bathroom is covered with gray stone effect stoneware, also used on the floor to obtain a continuity of materials. The mono-materiality of this space is only interrupted by the long wooden shelf which, accentuating the longitudinally of this space, extends towards the large niche shower.

 Interior DR, Rosa, Italy / Studio Didoné Comacchio Interior DR, Rosa, Italy / Studio Didoné Comacchio Interior DR, Rosa, Italy / Studio Didoné Comacchio Interior DR, Rosa, Italy / Studio Didoné Comacchio Interior DR, Rosa, Italy / Studio Didoné Comacchio