dark mode light mode Search
Search

Sardinera House by Ramón Esteve Estudio, Spain

MARIELA APOLLONIO

Located in the beautiful landscape, in front of the Mediterranean Sea, between El Portixol and Cala Blanca, the Sardinera House by Valencia-based practice Ramón Esteve Estudio stands out on the top of a hillside, flanked by a headland entering the sea on a bay of turquoise waters.

“The original idea for the design was based on enjoying and enhancing the panoramic views of the setting, by creating a relaxing contemplative environment that allows enjoying the experience provided by the place” explain the architects.

 2-sardinera-house-by-ramon-esteve-estudio-spain

There is an access through a double-height volume with side walls aiming the view at the sea and offering the visitor a first contact with the horizon. The day rooms are on the ground floor, as part of a fluid set articulated by the white concrete walls. Some vegetation is introduced in the in-between spaces, moving the garden into the house. Each room opens towards the horizon through its own veranda. The living room has a main role and a singular feature, a glass corner framing the best views of the sea.

 3-sardinera-house-by-ramon-esteve-estudio-spain

Each volume on the first floor hosts a bedroom. Instead of allowing frontal views framed by the walls, the glass corners offer much more interesting panoramic views. Each room has a small glass balcony, similar to a bay window, set back of the boundary of the cantilever, so to enhance the visual importance of the horizontal surfaces.

 4-sardinera-house-by-ramon-esteve-estudio-spain

The staircase has been developed as a sculptural element. The sea is visible through its translucent glass steps. This transparency also allows the natural light to arrive to the basement. At night, the steps light up as a lamp.

On the basement floor, besides service and parking areas, there are some guest bedrooms, a gym and an indoor pool, with a sauna and a dressing room. The outdoor space has been designed as an extension of the indoor space.

 

5-sardinera-house-by-ramon-esteve-estudio-spain 6-sardinera-house-by-ramon-esteve-estudio-spain 7-sardinera-house-by-ramon-esteve-estudio-spain 8-sardinera-house-by-ramon-esteve-estudio-spain 9-sardinera-house-by-ramon-esteve-estudio-spain 10-sardinera-house-by-ramon-esteve-estudio-spain 11-sardinera-house-by-ramon-esteve-estudio-spain 12-sardinera-house-by-ramon-esteve-estudio-spain 13-sardinera-house-by-ramon-esteve-estudio-spain 14-sardinera-house-by-ramon-esteve-estudio-spain 15-sardinera-house-by-ramon-esteve-estudio-spain 16-sardinera-house-by-ramon-esteve-estudio-spain 17-sardinera-house-by-ramon-esteve-estudio-spain 18-sardinera-house-by-ramon-esteve-estudio-spain 19-sardinera-house-by-ramon-esteve-estudio-spain 20-sardinera-house-by-ramon-esteve-estudio-spain 21-sardinera-house-by-ramon-esteve-estudio-spain

all images © MARIELA APOLLONIO – courtesy RAMÓN ESTEVE ESTUDIO