Nestled in the dense vegetation on the paulista shore in the region of the Rain Forest, the Jungle House (Casa Na Mata) is designed by Brazilian architecture Studio MK27 to optimize the connection between architecture and nature.

The main volume of the house is elevated from the ground and seems built into the topography. The house, therefore, projects itself out from the mountain. The contact elements between the slope and the construction – as for example the wooden decks – were shaped to respect the existing land, thereby creating an organic interaction between nature and the architectural elements. In the part that it comes out of the mountain, the structure touches the ground with only two pillars.


The three-storey of Jungle House create a clear programmatic division for the project: the ground floor houses a large covered wooden deck, connected to a small room for the children; on the first floor there are six bedrooms – five of them with small verandas with hammocks – and a tv room; the third and last floor is the social area of the house, including a swimming pool, a living room and the kitchen.

Thus, the architecture defined an inverted vertical organization of the program when compared to what is usually done in single-family houses: while the pool and the social areas are on the roof, the bedrooms are located on the floor below. The deck is on the ground floor- protected by the projection of the house – is an ample and generous space that configures a shaded shelter for the children to play. The utility rooms are also located on this story.


From the wooden deck on the ground floor starts the stairs to access the house volume that “interrupts” the concrete slab. Before entering the closed space, one passes an intermediary space, enveloped by concrete and which houses a luminous work by the artist Olafur Eliasson. The interiors project sought to create a modern atmosphere, offering a cozy feeling necessary to remain in this tropical environment.

The landscape recomposes the native species. When one is in the house, the relationship with the surrounding vegetation occurs not only through the view but also through the plants that surround the wooden decks. On the ground floor, you can stroll in the midst of trees; on the first floor, light enters filtered through the tree-tops; and on the roof, there is the vegetation with the ocean in the background.
The architecture of the house privileged the use of exposed concrete and wood, as much in the interior spaces as well as the exterior. The bedrooms have wooden sun-screens, small brises-soleil, mounted as folding doors that can be manipulated by the users according to the climactic needs.


In the Jungle House, the project began with a transversal cut which allowed for the positioning of the pool to be semi-built-in to the slab thereby not losing any area on the floor below. Furthermore, the infinity pool as well as the raised border relative to the height of the deck makes it such that the view and the landscape serve as an extension of the pool waterline. To lessen the height of the top floor and thus get an external proportion more horizontal to this volume, the floor in the living room was lowered by 27 cm relative to the external wooden deck.

This last floor offers a spatial sensation which synthesizes the principles of the house: on one side, there is a deck which houses the hot tub and the sauna – where there is an intense relation between the architecture and the mountain and its vegetation; on the other side, a ground fireplace and the pool; in the center – between these two free spaces – is the living room open to both sides and with cross-ventilation. This social space has a radical relation with nature, by means of both the view of the ocean as well as the proximity to the forest in the mountain.

 jungle-house-by-studio-mk27-brazil-photo-by-Fernando-Guerra-8 jungle-house-by-studio-mk27-brazil-photo-by-Fernando-Guerra-9 jungle-house-by-studio-mk27-brazil-photo-by-Fernando-Guerra-10 jungle-house-by-studio-mk27-brazil-photo-by-Fernando-Guerra-11 jungle-house-by-studio-mk27-brazil-photo-by-Fernando-Guerra-12 jungle-house-by-studio-mk27-brazil-photo-by-Fernando-Guerra-13 jungle-house-by-studio-mk27-brazil-photo-by-Fernando-Guerra-14 jungle-house-by-studio-mk27-brazil-photo-by-Fernando-Guerra-15 jungle-house-by-studio-mk27-brazil-photo-by-Fernando-Guerra-16 jungle-house-by-studio-mk27-brazil-photo-by-Fernando-Guerra-17 jungle-house-by-studio-mk27-brazil-photo-by-Fernando-Guerra-18 jungle-house-by-studio-mk27-brazil-photo-by-Fernando-Guerra-19 jungle-house-by-studio-mk27-brazil-photo-by-Fernando-Guerra-20 jungle-house-by-studio-mk27-brazil-photo-by-Fernando-Guerra-21 jungle-house-by-studio-mk27-brazil-photo-by-Fernando-Guerra-22 jungle-house-by-studio-mk27-brazil-photo-by-Fernando-Guerra-23 jungle-house-by-studio-mk27-brazil-photo-by-Fernando-Guerra-24 jungle-house-by-studio-mk27-brazil-photo-by-Fernando-Guerra-25 jungle-house-by-studio-mk27-brazil-photo-by-Fernando-Guerra-26 jungle-house-by-studio-mk27-brazil-photo-by-Fernando-Guerra-27 jungle-house-by-studio-mk27-brazil-photo-by-Fernando-Guerra-28 jungle-house-by-studio-mk27-brazil-photo-by-Fernando-Guerra-29 jungle-house-by-studio-mk27-brazil-photo-by-Fernando-Guerra-30

all images © Fernando Guerra | FG+SG