dark mode light mode Search
Search

StudioTamat’s House on Track: Blending Comfort and Historical Charm in Rome

House on Track, Rome, IT / STUDIO TAMAT

STUDIOTAMAT  has successfully transformed a 95sqm space on the second floor of a historic building in Rome‘s vibrant Esquilino district. The House on Track project, designed for Matteo Soddu and Sergio Marras, showcases the perfect blend of domestic comfort and architectural brilliance. As both the designer and the client, STUDIOTAMAT has achieved a 360° design that truly captivates.

House on Track, Rome, IT / STUDIO TAMAT

Situated on via Giolitti, just a stone’s throw away from Piazza Vittorio and adjacent to the Termini station, the house offers a captivating view through its three French windows in the living room and studio. These windows overlook a wall adorned with Travertine, which serves as a backdrop for the control tower that once regulated railway traffic. Designed by Angiolo Mazzoni in the early 1900s, this tower adds a touch of historical charm to the surroundings.

House on Track, Rome, IT / STUDIO TAMAT

From the balconies, one’s gaze extends in two directions. On one side, it encompasses the Temple of Minerva Medica and the Horti Linciani, with the picturesque Castelli Romani in the distant background. On the other side, it captures the sight of the small church of Santa Bibiana. This church, rebuilt by a young Gian Lorenzo Bernini, appears like a tiny lifeboat navigating its way amidst the train tracks. Behind the church, the imposing profile of the station’s water tower stands tall. The ambiance is further enhanced by the distant noise of passing trains, the harmonious blend of horns and the whistle of the Tranvétto, an enchanting urban line connecting the city center with the Centocelle neighborhood. It is this unique combination of chaos and wonder that enticed us to choose this location as our home, as it encapsulates the very essence of Rome.

House on Track, Rome, IT / STUDIO TAMAT

The initial state of the apartment was far from ideal. It was characterized by darkness, cramped spaces, narrow corridors, and excessively low false ceilings. To address these issues, the design concept focused on expanding the living areas. This was achieved by creating a central open space dedicated to the living room, restoring the original brick vaulted ceiling, and unifying the rooms with a neutral, texture-free floor. The strategic use of color was employed to define different areas, minimizing the need for numerous doors and creating a sense of spaciousness and adaptability.

House on Track, Rome, IT / STUDIO TAMAT

The central core, previously utilized as the location for the bedrooms, has now been completely cleared out, transforming into the vibrant center of the loft. On one side, the kitchen, specifically designed for this space, is adorned with two contrasting materials: steel for the drawers and countertop, and birch for the wall units, fridge columns, and pantry. A sizable vintage table with a checkered surface serves as an ideal setting for hosting dinners with numerous friends, while also acting as a captivating backdrop for the living room.

House on Track, Rome, IT / STUDIO TAMAT

The living area is furnished with a black leather sofa, a coffee table, and vintage office armchairs discovered at a flea market in Berlin. It features an open metal shelving unit, framed by walnut-covered audio speakers, showcasing the couple’s extensive vinyl collection. To emphasize the owners’ background as DJs and event organizers, as well as the playful renaming of the project, a console equipped with a mixer, turntables, and CDJs takes center stage on the longitudinal wall. Made of iron and coated in a cherry-colored powder, it is crowned by the baroque silhouette of the Chalk applique by Servomuto, crafted from pure white linen.

House on Track, Rome, IT / STUDIO TAMAT

The neutral hue of the walls, reminiscent of the sun’s rays reflecting off the travertine at the station, accentuates the brick vaulted ceiling.

A consistent theme throughout the apartment is the presence of an air diffuser with circular cones and vents. At the entrance, this circular motif is echoed in a custom-designed neon light depicting a smile, accompanied by a poster of the acid house genre—a further homage to the hosts’ profound love for music.

House on Track, Rome, IT / STUDIO TAMAT

The study area, located adjacent to the central open space, is designed to be versatile. It can easily be converted into a guest room if needed. The studio itself is characterized by a shade of blue that is reminiscent of the sea in Sardinia, the couple’s place of origin, as well as the typical color of houses in Greece, where they frequently vacation. This blue hue extends into the corridor, creating a chromatic interruption in the otherwise uniform lime-colored resin flooring found throughout the rest of the apartment.

House on Track, Rome, IT / STUDIO TAMAT

Inside the studio, there is a desk, a Wassily armchair by Knoll, an equipped wall, and a niche with a sofa bed. This space is situated between a service bathroom and a wardrobe area. Two vintage lights are strategically positioned on opposite corners, illuminating the vaulted ceiling, which is plastered in a neutral color that enhances the sculptural effect of the blue surroundings.

House on Track, Rome, IT / STUDIO TAMAT

The bedroom, along with its master bathroom, is separated from the living area and occupies the space where the living room used to be. It overlooks a more private and tranquil internal courtyard. The bathroom is characterized by a large arch that houses the sink and is covered in small-sized tiles of three different shades – yellow, pink, and amaranth – each representing a specific function. Two portholes on the wall facing the bedroom allow natural light to enter the space.

House on Track, Rome, IT / STUDIO TAMAT

Similar to the studio, the bedroom is designed as a single mustard-colored volume, creating a cozy atmosphere conducive to rest. The wall behind the bed is shaped to accommodate a bookshelf and Nemo’s Lampe de Marseille. Additionally, a full-height curtain with a toile de jouy pattern shields the large wall unit that serves as an open wardrobe. This curtain creates a contrast with the Aperitivo suspension lamp by Servomuto, which is made with Hermès fabrics and features brass details.

House on Track, Rome, IT / STUDIO TAMAT

The loft is meticulously designed to reflect the unique and vibrant personalities of its owners. Original details, vintage furnishings, and a bold color palette come together to create a space that is in perfect harmony with the eclectic and contradictory nature of the surrounding neighborhood.

Image courtesy of Seven H. Zhang