dark mode light mode Search
Search

The 1902 LOFT Project: Redefining Space and Privacy Dynamics

1902 Loft, Brussels, BE / POESENVANHIEL architect

Belgian firm POESENVANHIEL architects skillfully tackled the challenge of balancing space and privacy in the 1902 LOFT project in Brussels. Through their use of creative design methods and meticulous attention to detail, they were able to establish a seamless division between daytime and nighttime areas, guaranteeing a peaceful and cohesive living environment for the residents.

1902 Loft, Brussels, BE / POESENVANHIEL architect

To address the challenge of the flow within the loft, POESENVANHIEL architects introduced a glass curtain wall with sliding door panels, cleverly aligned with existing steel columns while maintaining an offset from a typical corridor. This thoughtful approach eliminated the need for residents to crisscross through the space, allowing for a more intuitive flow.

1902 Loft, Brussels, BE / POESENVANHIEL architect

Privacy was a key consideration in the 1902 LOFT project. Textured glass panels were strategically incorporated in areas where more seclusion was desired, providing an elegant solution without sacrificing natural light transmission. The distinction between fixed and moving elements in the doors further enhanced the user experience by ensuring a highly intuitive operation.

1902 Loft, Brussels, BE / POESENVANHIEL architect

The design ethos of the 1902 LOFT project aimed to foster a sense of openness while respecting individual privacy. By leaving the sliding door panels open, the loft retained its spacious and airy feel. However, when needed, residents had the option to retreat behind the closed panels, effectively separating themselves from the communal areas and other residents.

1902 Loft, Brussels, BE / POESENVANHIEL architect

POESENVANHIEL architects paid meticulous attention to details, not only for aesthetic appeal but also to enhance functionality and intuitiveness in the living environment. Stand-alone beautiful light switches were positioned in a way that made sense, adding an artistic touch. This design approach subtly guided residents along different functional spaces, reinforcing an intuitive flow.

1902 Loft, Brussels, BE / POESENVANHIEL architect

To establish boundaries without physical barriers, the architects employed different floor finishes around fixed furniture in the kitchen and bathroom areas. This creative approach created implicit boundaries, relying on suggestive intentions rather than physical dividers. The result was a seamless and visually captivating integration of spaces.

1902 Loft, Brussels, BE / POESENVANHIEL architect

The 1902 LOFT project by POESENVANHIEL architects beautifully exemplifies their ability to balance space and privacy dynamics. By incorporating a glass curtain wall with sliding door panels, the loft offers residents the freedom to navigate while maintaining privacy when desired. Attention to detail, from stand-alone light switches to innovative floor finishes, further enhances the overall aesthetic and functionality of the space. This project stands as a testament to the architects’ ability to create living spaces that seamlessly blend functionality, privacy, and style.

Image courtesy of Tim Van de Velde