dark mode light mode Search
Search

Amin Taha Architects Renovates Residence at Caroline Place

Caroline Place by Amin Taha Architects

Timothy Soar

London-based studio Amin Taha Architects has renovated this apartment located at Caroline Place, a quiet enclave of late 1950’s terraces north of Hyde Park and Kensington Gardens, London. The street facade had only been slightly remodeled with 1970’s windows and doors to no further purpose than expediency a decision was made to repair and restore the exterior finishes where their details were easily at hand from intact neighbouring properties.

 Caroline Place by Amin Taha Architects

Some of the internal new brass detailing was brought forward in the form of door furniture to present some indication of the newer intervention. Early internal open up works revealed remains of original travertine flooring, densely plastered walls behind the 1970’s pine boarding and one room lined with dark cherry timber paneling, which have been restored. The open plan arrangement is further accentuated by a clearer tabula rasa across each floor with the removal of downstand beams and brick nibs that had been structurally necessary at the time.

 Caroline Place by Amin Taha Architects

Habitable areas become spatially defined to the areas between or adjacent to reintroduction cherry timber paneled cabinetry. Their functionality finally determined with loose furniture and their character built with the gradual introduction of the family’s day to day belongings. Two adjacent full height bookcases can fold out and slide doors to firstly enclose the room then sub-divided it from the study. One of the bookcases when pivoted can fold out a guest bed to change the study to a bedroom. Cabinetry elements are for these purposes all full height with shadow gaps and rebated lighting details to emphasize them as standalone and detached servants. Their purpose and scale are further expanded to provide utility in the form of bathrooms, walk-in wardrobes, and laundry rooms.

A load bearing cantilevered travertine staircase rises from the basement floor with its underside left as ‘quarry found’ to maintain the connection and spirit of the earth bound stone while spiraling and rising to the skylight above.

 Caroline Place by Amin Taha Architects Caroline Place by Amin Taha Architects Caroline Place by Amin Taha Architects Caroline Place by Amin Taha Architects Caroline Place by Amin Taha Architects Caroline Place by Amin Taha Architects Caroline Place by Amin Taha Architects

all images © Timothy Soar