dark mode light mode Search
Search

High Park Residence: A Blend of Modernization and Historic Charm

High Park Residence, Toronto, CA / Vives St-Laurent

Scott Norsworthy

Interior design studio Vives St-Laurent has unveiled High Park Residence, the firm’s latest renovation project, located in Toronto’s High Park neighborhood and named in honor of the nearby park. Situated in Toronto‘s High Park neighborhood, this project pays homage to the nearby park while embracing modernization and preserving the neighborhood’s historic charm. Nestled on Fairview Avenue, this three-story Edwardian house exudes timeless elegance and classic allure reminiscent of the early 20th century.

High Park Residence, Toronto, CA / Vives St-Laurent

This renovation aims to redefine the entire house to cater to the contemporary needs of its residents. The design team has ingeniously reimagined the ground floor, relocating the kitchen to seamlessly connect with the back terrace, creating a harmonious flow between indoor and outdoor spaces while maximizing natural light. The sleeping quarters have also undergone significant improvements, with special attention given to renovating the shared bathroom on the second floor. Here, modern elements blend effortlessly with the home’s original character. Lastly, the attic has been transformed into a versatile family room, complete with an adjoining bathroom, providing a haven for relaxation and family bonding.

High Park Residence, Toronto, CA / Vives St-Laurent

As you step inside, the entrance welcomes you with brown ceramic tiles arranged in a captivating chevron pattern, adding an organic touch to the overall aesthetic. The original staircase has been lovingly repainted, breathing new life into its classic style, which beautifully complements the contemporary details incorporated by the design team. A hidden gem awaits under the stairs in the form of a powder room, evoking the ambiance of a boudoir, with walls adorned in stained white oak.

High Park Residence, Toronto, CA / Vives St-Laurent

The residence is designed in an enfilade layout, allowing for seamless movement from the vestibule to the main living room. Continuing through the dining room leads to the boudoir and then the kitchen, strategically relocated for improved functionality. The back area of the house is efficiently utilized to maximize space, with a tall storage wall cleverly incorporating the pantry, refrigerator, and various cabinets for both practicality and visual appeal.

High Park Residence, Toronto, CA / Vives St-Laurent

In the kitchen, a large hood serves as the focal point, covered in glossy white ceramic to add a sense of airiness to the room. The Calacatta Viola marble countertop introduces movement and luxury, establishing an elegant and inviting atmosphere. French doors at the rear facade flood the interior with natural light and offer easy access to the terrace, seamlessly connecting indoor and outdoor areas.

High Park Residence, Toronto, CA / Vives St-Laurent

A white oak library subtly merges with the boudoir, positioned across from the dining room. A vintage sliding door grants entry to the basement and secondary entrance on the side facade. The dark wood wall paneling creates a striking contrast with the lighter tones found in other parts of the house, infusing the boudoir with warmth and sophistication.

High Park Residence, Toronto, CA / Vives St-Laurent

On the upper level, the bedrooms are revamped with customized storage solutions that complement the overall color scheme. The shared bathroom is expanded through clever utilization of the bedroom spaces. Green ceramic floor tiles are arranged organically, blending harmoniously with the room’s neutral hues. The thick vanity countertop adds a touch of elegance, standing out from the other materials used in the project and contributing a refined element to the overall design.

High Park Residence, Toronto, CA / Vives St-Laurent

The attic was transformed by the design team to establish a warm and inviting area for the family, alongside the renovation of the second shared bathroom. The slanted roof slopes posed an intriguing challenge for the interior design. Notably, the incorporation of a bathtub with quartz cladding resulted in a solid visual element, effectively maximizing the utilization of the limited space.

High Park Residence, Toronto, CA / Vives St-Laurent

Consequently, High Park emerges as a project that upholds the authentic essence of the house, while also embracing the current era, safeguarding its historical significance, and fulfilling the modern requirements of the residing family.