dark mode light mode Search
Search

From Darkness to Light: Mamout’s Townhouse Renovation in Brussels

Jette House, Brussels, BE / Mamout Architectes

Séverin Malaud

Belgian architecture firm Mamout has transformed a townhouse in Brussels through a series of clever modifications that maximize the existing space. Situated in Koekelberg, northeast of the city center, the four-story brick townhouse had previously undergone a two-story rear extension that left the interior dark and practically unusable.

Jette House, Brussels, BE / Mamout Architectes

Rather than completely overhauling the property, Mamout decided to open up the heart of the home by creating a double-height, skylit atrium. This innovative design choice effectively divides the space into two interconnected buildings, connected by a sleek pale blue metal staircase.

Jette House, Brussels, BE / Mamout Architectes

The lower two levels of the townhouse, which house the client’s own living quarters, are linked by the striking blue staircase. Meanwhile, the existing front staircase has been repurposed to provide access to a separate apartment on the upper two levels.

Jette House, Brussels, BE / Mamout Architectes

Inside the atrium, the existing openings in the walls have been transformed into internal windows and balconies, offering views from the first-floor bedrooms onto the ground-floor living, dining, and kitchen areas. At the back of the house, a garden room with a curved glazed wall overlooks a patio with outdoor seating and a lawn that leads to an existing shed.

Jette House, Brussels, BE / Mamout Architectes

To maintain a sense of cohesion, many of the original interior finishes were preserved but painted white. This includes a rough brick wall in the atrium, which creates subtle contrasts in texture throughout the space. The front of the house features wooden floors, while tiling marks the transition into the atrium.

Jette House, Brussels, BE / Mamout Architectes

Mamout’s thoughtful alterations have breathed new life into this townhouse, transforming it into a modern and functional home that maximizes the existing structure.