dark mode light mode Search
Search

Timeless Beauty: The Renovated Penha Apartment in Lisbon

Penha Apartment, Lisbon, PT / Paulo Moreira

The Penha Apartment in Lisbon has undergone a renovation that seamlessly blends the traditional with the contemporary, resulting in a harmonious environment where the past and present coexist. Architect Paulo Moreira has skillfully infused the spaces with an abundance of light and vitality, while the use of soft colors creates a serene and tranquil atmosphere. Every aspect of the design has been meticulously thought out, ensuring that every moment of daily life is imbued with a fresh perspective, a renewed sense of illumination, and a revitalizing energy.

Penha Apartment, Lisbon, PT / Paulo Moreira

The original layout of the living areas facing the street comprised three separate rooms. However, through the removal of a wall and the addition of a shelf, the connection between the dining and living rooms was enhanced, resulting in a brighter and more transparent space.

Penha Apartment, Lisbon, PT / Paulo Moreira

Furthermore, an internal alcove that previously lacked natural light was opened up to create a peaceful workspace. This room serves as a supplementary office, alongside the existing one on the opposite side of the dining room, allowing for two independent work stations within the apartment.

Penha Apartment, Lisbon, PT / Paulo Moreira

On the side facing the inner courtyard, the kitchen and two bedrooms were left in their original positions. To fulfill the functions of the kitchen, a series of new structures were introduced, detached from the walls and resembling furniture pieces adorned with objects. The master bedroom was transformed into a suite by connecting it to the original bathroom, which was previously accessible only through the outdoor balcony.

Penha Apartment, Lisbon, PT / Paulo Moreira

Additionally, a communal bathroom was added in the center of the apartment. The bathroom furniture follows an open and transparent design, mirroring the style of the elements found throughout the apartment. The previously closed balcony was reopened to allow natural light and fresh air to permeate the bedrooms.

Penha Apartment, Lisbon, PT / Paulo Moreira

A portion of the balcony was designated as a laundry area, conveniently connected to the kitchen. The chosen color palette for the paint and finishes consisted of light beige tones, establishing a harmonious relationship with the neighboring buildings in this area of Lisbon.

Penha Apartment, Lisbon, PT / Paulo Moreira

The use of metal and local limestone in the construction of the new structures gives the apartment a distinctive identity. Everyday objects and utensils complete the project, serving as a testament to the domestic life that unfolds within.

Image courtesy of Ivo Tavares Studio