dark mode light mode Search
Search

A Decade Long Journey: The Evolution of Bec and Carlo’s House by Studio Ilk

Queen Street House Extension, Hobart, TAS / Studio Ilk

Ten years ago, Australian architectural firm Studio Ilk was chosen by Bec and Carlo to transform their modest timber-clad residence nestled in the picturesque Sandy Bay suburb of Hobart, Tasmania. Despite facing challenges imposed by the heritage area restrictions, the designers embarked on a creative endeavor that led to the creation of an off-center pitched roof building. By utilizing a cost-effective construction system, they were able to construct a substantial structure within their limited budget.

Queen Street House Extension, Hobart, TAS / Studio Ilk

After a decade of hard work and dedication, Studio Ilk triumphantly realized the ultimate goal of finishing the last phase of Bec and Carlo’s home. This addition was essential to accommodate their changing family needs and includes a third bedroom, robe, and ensuite, all crafted in the form of a master suite pavilion. Strategically designed, this pavilion strikes the perfect balance between connection and separation from the main living quarters, providing a harmonious living experience for its occupants.

Queen Street House Extension, Hobart, TAS / Studio Ilk

Similar to the construction methods employed in the initial stage, Studio Ilk utilized cost-effective techniques for the second stage as well. They seamlessly linked the two building elements, creating a simple and uncomplicated aesthetic that enhances the livability and connection to the garden. The exterior of the new pavilion pays homage to the original house, maintaining architectural integrity, while the interiors take the level of luxury up a notch, resulting in a warm and inviting series of spaces.

Queen Street House Extension, Hobart, TAS / Studio Ilk

With a focus on tactility and durability, Studio Ilk sourced local timber for the interior finishings, further emphasizing a connection to the surrounding environment and supporting the local economy. In a stroke of artistic collaboration, they engaged Lindsey Wherrett, a local ceramicist, to create a bespoke handmade basin for the ensuite, adding a touch of individuality and craftsmanship. To ensure a cohesive design, the bathroom tiles were carefully selected from Artedomus, while the tapware by Brodware in Swiss Brass adds a touch of sophistication and elegance.

Queen Street House Extension, Hobart, TAS / Studio Ilk

Through perseverance, creative problem-solving, and a deep understanding of their clients’ needs, Studio Ilk successfully completed Bec and Carlo’s home. The project stands as a testament to their commitment to excellence and their ability to navigate the challenges presented by heritage constraints. This meticulous attention to detail, coupled with a seamless integration of old and new elements, has resulted in a remarkable architectural achievement that not only complements the original structure but also enhances the overall livability and connection to the surrounding environment.

Image courtesy of Adam Gibson