dark mode light mode Search
Search

From Classic to Contemporary: A Californian Bungalow’s Modern Transformation in Sydney

Rosebery Residence, Sydney, AUS / David Parsons Architect

Sydney-based architect David Parsons has successfully transformed a traditional Californian bungalow in the picturesque suburb of Rosebery, an inner southern suburb of Sydney, in the state of New South Wales, Australia. Known for his attention to detail and his dedication to creating seamless indoor-outdoor living spaces, David, who is the principal of David Parsons Architect, has turned this home into a sun-soaked sanctuary, taking the concept of ‘lifestyle’ to a whole new level.

Rosebery Residence, Sydney, AUS / David Parsons Architect

This extensive renovation project was driven by an ambitious vision. “Our clients wanted an additional level with two bedrooms and an ensuite, a redesigned open-plan living area that seamlessly connected to the pool area, and a new double garage,” he explains. The challenge was to balance the client’s desires with the heritage and height restrictions of the property, while also ensuring that the pool area received ample sunlight.

Rosebery Residence, Sydney, AUS / David Parsons Architect

Through a meticulous design process, which included the use of 3D modelling, David and his team were able to find a solution that met all of these requirements. The upper-level addition features a gable/hip roof design that has been carefully optimized to preserve the pool’s access to sunlight. The existing living and kitchen areas have been completely transformed, replaced with a brand-new open-plan space that effortlessly connects with the outdoors and floods the interior with natural light.

Rosebery Residence, Sydney, AUS / David Parsons Architect

The focal point of the outdoor area is a cabana that offers a shaded sanctuary complete with a built-in daybed. The cabana is protected by a concrete roof, which is adorned with a lush garden, adding a touch of nature to the outdoor living space. According to David, the original idea of a covered outdoor area evolved to include a green roof, providing more green space and a seating area. This green roof also serves as a thriving habitat for a busy beehive, contributing to the urban ecosystem.

Rosebery Residence, Sydney, AUS / David Parsons Architect

Hidden behind the cabana is an outdoor shower that adds a surprising burst of color and a playful element. The cabana’s concrete roof seamlessly extends into the home, forming the foundation for an interior garden above the kitchen. This connection, combined with expansive retractable aluminum doors, creates a seamless transition between the indoor and outdoor living areas, blurring the boundaries between the two.

Rosebery Residence, Sydney, AUS / David Parsons Architect

The open-plan living area showcases a remarkable display of contemporary design, where the combination of timber, concrete, and steel harmoniously blend to create a symphony of textures and tones. The inviting timber joinery effortlessly mirrors the outdoor wood paneling, resulting in a cohesive aesthetic throughout the space.

Rosebery Residence, Sydney, AUS / David Parsons Architect

In the kitchen, the steel plate railing of the staircase adds a touch of industrial chic while cleverly serving as storage for wine. Moving upstairs, the bedrooms exude a sense of tranquility and sophistication.

Rosebery Residence, Sydney, AUS / David Parsons Architect

The pitched roof space incorporates timber joinery, upholstered wall panels, and well-designed storage areas, which not only add warmth and functionality but also contribute to a harmonious and inviting atmosphere. Skylights generously bathe the rooms in natural light, while strategically placed windows offer glimpses of lush greenery.

Rosebery Residence, Sydney, AUS / David Parsons Architect

The Rosebery Residence seamlessly combines modern sensibility with the timeless charm of a Californian classic. It is a home that embraces the outdoors, celebrates the beauty of natural light, and provides a luxurious sanctuary for those fortunate enough to call it their own.

Image courtesy of Katherine Lu