dark mode light mode Search
Search

Architectural Marvel: Proctor & Shaw’s Home Extension with a Red Zinc Roof

Woodwarde Road, London, UK / Proctor Shaw

Nick Deardon

In East Dulwich, London, architecture studio Proctor & Shaw has added a striking touch to a home extension. The extension, designed for a family of seven, features a steeply-angled roof covered in red pigmented zinc. This innovative design enhances the existing Edwardian house by extending the kitchen and dining room on the ground floor.

Woodwarde Road, London, UK / Proctor Shaw

One of the standout features of this design is the clever roof design, which not only adds a touch of architectural elegance but also serves a functional purpose. The serrated edge eaves detail, with exposed rafter tails, not only balances the play of light and privacy but also adds a delightful visual element to the overall aesthetic. The gutterless roofs, with their crisp detailing and generous overhangs, not only enhance the visual appeal but also ensure efficient ground level drainage.

Woodwarde Road, London, UK / Proctor Shaw

Moving towards the rear of the property, a new living space emerges under the cavernous angled roof, which draws inspiration from the intriguing double pitched roof outriggers of the local houses. This seamless connection between the interior and the large garden patio creates a harmonious flow, blurring the boundaries between indoor and outdoor living. It is evident that Proctor & Shaw have meticulously considered the privacy, natural light, and panoramic views, ensuring that the large family of seven can fully enjoy the space and garden.

Woodwarde Road, London, UK / Proctor Shaw

Proctor & Shaw‘s holistic approach to architecture and landscape is evident throughout the project. The sloped site has been thoughtfully organized into sequentially stepped ‘rooms’, each serving a specific purpose. From the vibrant service zone, featuring a colorful Utility, WC, and desk nook, to the inviting kitchen and dining area, and the serene garden living room and patio, every space has been carefully designed to enhance the overall functionality and aesthetic appeal. The outdoor kitchen area, garden sitting space, and the new outbuilding complete the journey, offering a comprehensive and cohesive living experience.

Woodwarde Road, London, UK / Proctor Shaw

The choice of materials further adds to the overall charm of the design. The cool tones of robust concrete and porcelain tile ground plane create a solid foundation, while the warm natural Douglas fir timber and rich red pigmented zinc bring a touch of warmth and character. The bold use of color in the Utility and desk nook adds a playful element, defining these spaces and injecting a sense of vibrancy.

Image courtesy of Nick Deardon