dark mode light mode Search
Search

Wutopia Lab’s Wave-Shaped Roofs for Shanghai Cultural Space

Klein Blue Hills and White Cliff, Shanghai, CN / Wutopia Lab

Chinese design firm Wutopia Lab has completely transformed an industrial yard in Shanghai into a vibrant cultural space called Klein Blue Hills and White Cliff. The studio used wave-shaped roofs of blue aluminum and translucent fabric to give the space a unique and eye-catching look. This project is part of a larger initiative to turn the former campus of the Shanghai Marine Instrument General Factory into a creative industry park.

Wutopia Lab focused on a former service yard and duty office within the campus, turning it into a multipurpose square with striking red concrete surfaces. The chief architect of Wutopia Lab, Ting Yu, explained that he drew inspiration from symbols, metaphors, mythology, charms, history, and spontaneous ideas when conceiving the design.

Klein Blue Hills and White Cliff, Shanghai, CN / Wutopia Lab

The design also includes two pavilions on either side of a brick chimney, repurposed to house a skylit cigar lounge. This lounge will serve as a “lighthouse” for the area, guiding visitors towards the cultural space. To the north of the lounge is Klein Blue Hills, featuring an undulating roof covered in vibrant blue aluminum scales. The signature color of French artist Yves Klein influenced this design element.

A fully glazed wall with a wave-like pattern fronts this space, overlooking the red-coloured square onto which it opens through golden doors.

Klein Blue Hills and White Cliff, Shanghai, CN / Wutopia Lab

Inside, Wutopia Lab left the steel structure of the building exposed and painted it white. A large circular window is positioned at the rear.

“I designed the roof of the architecture as an undulating mountain shape, resembling a tent settling on the site,” explained Yu. “Special structure and curtain wall consultant FLO suggested arranging aluminum panels in a pattern of fish skin to conform to the undulating shape.”

Klein Blue Hills and White Cliff, Shanghai, CN / Wutopia Lab

Opposite, the smaller White Cliff building is positioned over a circular pool of water. It has a solid gabled form, surrounded by translucent polyvinyl chloride (PVC) plastic for a tent-like look, and will be used as a whiskey bar.

“A translucent PVC fabric curtain wall outlines the white cliffs whereas the interior is a solid geometric form,” said Yu.

This space has also been finished with a simple, white interior, contrasted by a bold, tiger-print floor and a gold metal-framed glass door.

Klein Blue Hills and White Cliff, Shanghai, CN / Wutopia Lab

Wutopia Lab‘s innovative approach to transforming this industrial yard into a mixed-use cultural space showcases their creativity and commitment to creating unique and engaging environments.

Image courtesy of CreatAR