dark mode light mode Search
Search

Curved Roofs and Timber Joins: THISS Studio’s London House Revamp

Sunny Side Up, London, UK / THISS Studio

In a bold move, THISS Studio has completely transformed the interior of an interwar house in east London. The studio’s innovative design includes a striking extension that stands out with its unique features. Instead of following the traditional approach, the architects treated the extension as a piece of furniture, resulting in a truly unconventional and playful addition to the property.

Sunny Side Up, London, UK / THISS Studio

The extension, aptly named Sunny Side Up, showcases the studio’s creativity and attention to detail. With exposed timber joinery and a curved aluminium roof, it exudes a sense of charm and character. The clients and studio affectionately refer to the curved roof as the “fried egg,” adding a touch of whimsy to the project.

Sunny Side Up, London, UK / THISS Studio

According to THISS Studio, their aim was to create a space that not only adds value to the garden but also reflects the clients’ playful nature. By envisioning the extension as a piece of furniture, they were able to craft a unique experience for the inhabitants. Every joint and intersection of the materials were carefully considered and exposed, resulting in a design that seamlessly blends functionality and aesthetics. This project truly showcases the studio’s ability to think outside the box and create spaces that are both visually striking and enjoyable to be in.

Sunny Side Up, London, UK / THISS Studio

Sunny Side Up has been enhanced by extending the home’s ground floor by three meters, creating a luminous dining area. The design of this extension was inspired by the client’s initial concept of a rear extension that spans the entire width of the property. By reducing the size of the extension, more of the client’s financial resources were directed towards utilizing sustainably sourced sapele hardwood for the timber framework.

Sunny Side Up, London, UK / THISS Studio

The sapele wood was skillfully employed to craft a lattice structure beneath a sizable skylight positioned above the dining table, as well as a custom-built bench seat. To shield the exposed timber framework from the elements and provide shade during the warmer months, an expansive aluminum canopy was installed, extending from the rear of the residence to cover the extension.

Sunny Side Up, London, UK / THISS Studio

The roof of the extension was intricately laser cut into an organic form and designed with a slight incline to efficiently direct rainwater away through a rain chain. The studio responsible for the project highlighted the importance of the canopy in offering relief from the intense summer sun, protecting the timber structure from sun damage, and ensuring its longevity by shielding it from rain throughout the year.

Sunny Side Up, London, UK / THISS Studio

The renovation of the Sunny Side Up project extended beyond just updating the original kitchen. The incorporation of Italian terrazzo worktops and splashbacks, along with dark slate flooring that seamlessly transitions to the sunken patio, added a touch of elegance and modernity to the space. These design elements not only enhanced the aesthetic appeal of the kitchen but also created a cohesive flow between the interior and exterior areas of the house.

Sunny Side Up, London, UK / THISS Studio

THISS Studio’s approach to treating the garden as an extension of the interior living space rather than a separate entity brought a unique perspective to the project. The collaborative effort between the client and his experienced landscape gardener mother resulted in a beautifully landscaped garden that seamlessly integrated with the overall design concept. The strategic placement of sapele-framed windows and bi-folding doors allowed for unobstructed views of the garden, blurring the boundaries between indoors and outdoors.

Sunny Side Up, London, UK / THISS Studio

The use of wood as the primary material in residential extensions has been gaining popularity due to its versatility and timeless appeal. In the case of the Sunny Side Up project, the incorporation of wood elements further reinforced the connection between the interior and exterior spaces. The servery window, which enables food and drinks to be served from inside to outside, not only enhances the functionality of the kitchen but also promotes a sense of continuity and openness throughout the living areas.

Image courtesy of Jae W V Kim