dark mode light mode Search
Search

Villa Verdant: A Rebirth of Elegance

Villa Verdant, London, UK / MW Architects

French + Tye

Nestled in the heart of London, MW Architects‘ Villa Verdant serves as a testament to the power of transformation and thoughtful design. Originally conceived as a functional house from the 1960s, the renovation of this property was driven by a multifaceted project brief aimed at creating a sanctuary for a couple with grown-up children. The objective was clear: to craft a haven that seamlessly harmonized relaxation, entertainment, work, and family gatherings.

Villa Verdant, London, UK / MW Architects

With a deep appreciation for the midcentury essence that complements their furnishings and personal style, the owners desired an elegant space that exuded both privacy and connectivity. The challenge lay in converting an outdated structure into a stunning modern abode while preserving the original midcentury vibe. Villa Verdant effortlessly merges the iconic architectural elements of that era – clean lines, generous openings, and meticulous brick detailing – with contemporary design touches, breathing new life into the old.

Villa Verdant, London, UK / MW Architects

An unwavering commitment to environmental consciousness underpinned the entire project. Sustainability was not merely a feature, but a guiding principle. Through meticulous planning and design, Villa Verdant now boasts a range of eco-friendly elements, including high insulation for energy efficiency and strategically integrated solar panels on the south-facing roof. These solar panels harness the sun’s energy to power the residence, aligning perfectly with the owners’ dedication to reducing their carbon footprint.

Villa Verdant, London, UK / MW Architects

The design narrative extends to the outdoor realm, where a flourishing urban oasis garden takes shape. The garden’s design aimed to create a harmonious coexistence between the interiors and exteriors, resulting in a series of outdoor rooms that elegantly complement the living spaces. Shaded niches for contemplation, lush pockets of greenery, and a terrace adorned with grasses elevate the garden’s allure, providing an intimate escape from the bustling urban surroundings.

Villa Verdant, London, UK / MW Architects

The transformation of Villa Verdant was not without its difficulties. The ground floor’s limited ceiling height posed a challenge, but the design team saw it as an opportunity for innovative problem-solving. By skillfully adjusting both the internal and external levels, they were able to create a dynamic flow that highlights the unique features of the home. The existing architectural quirks, such as the offset roof with a clerestory window, were not only embraced but also reimagined as central focal points that fill the space with natural light.

Villa Verdant, London, UK / MW Architects

At the core of the design, a custom-made suspended staircase made of green metal gracefully ascends. Resembling a suspension bridge, this visually light structure creates a sense of openness, allowing light to filter through. The staircase’s vertical emphasis reaches towards the sky, evoking the image of hanging vines or intricate foliage. Above, a deep blue ceiling mimics the colors of dusk, adding depth to the overall design.

Villa Verdant, London, UK / MW Architects

The use of Clayworks wall finishes, with their natural pigments and tactile texture, became an essential element of Villa Verdant’s aesthetic. In a double-height space where sound could easily bounce off the walls, the sound-absorbing properties of Clayworks contribute to a serene atmosphere, enhancing the overall sense of calm that permeates the residence.

Villa Verdant, London, UK / MW Architects

Villa Verdant is more than just a renovation; it is a rebirth. Through visionary design and a commitment to sustainable living, it stands as an urban oasis – a testament to the past, a sanctuary for the present, and a promise for a greener future.

Image courtesy of FRENCH+TYE