dark mode light mode Search
Search

Little Pinky House: A Masterpiece of Transformation by OOF! Architecture

Little Pinky House, Melbourne, AUS / OOF! architecture

Tatjana Plitt

Little Pinky House is a remarkable transformation and expansion of a century-old weatherboard cottage, led by the innovative OOF! architecture team. Situated just outside the Coode Island blast radius, this project aimed to convert a tired, traditional family home into a vibrant “share house” for a mother and her adult daughter, who have a deep appreciation for vibrant colors, house plants, vintage art, and furniture, as well as their two beloved dogs.

Little Pinky House, Melbourne, AUS / OOF! architecture

One of the main objectives was to breathe new life into the previously dark and gloomy interior, connecting it seamlessly with the outdoors. Over time, various haphazard additions and improvisations had confined the living spaces to the center of the house, resulting in a lack of natural light, fresh air, and overall joy.

Little Pinky House, Melbourne, AUS / OOF! architecture

To make matters more challenging, the project had to adhere to a modest budget and contend with a narrow and peculiarly shaped site, which included a leftover lane. Additionally, the industrial zoning, a temporarily misplaced main sewer line, and the construction disruptions caused by the COVID lockdowns added further complications.

Little Pinky House, Melbourne, AUS / OOF! architecture

However, the team successfully reimagined the old house by introducing ground and first-floor additions that reoriented the entire structure around a spacious and sunlit courtyard. This central “garden room” became the heart of the home, with the shared kitchen, dining, and living areas revolving around it. From this vantage point, the residents can also enjoy views of the backyard, adorned with a magnificent Jacaranda tree.

Little Pinky House, Melbourne, AUS / OOF! architecture

The front of the original house and the new first floor were dedicated to private rooms, providing separate spaces for the two households. This design allows for both communal living and individual privacy, accommodating the residents’ desire to live together while also having their own personal space. Moreover, the house was meticulously planned to maximize every inch of the small site, both indoors and outdoors. Wasteful circulation spaces were minimized, and where necessary, they were cleverly integrated to enhance other areas of the home.

Little Pinky House, Melbourne, AUS / OOF! architecture

The end result is a compact yet airy house, flooded with sunlight and vibrant colors, that fully embraces the unique characteristics of the narrow site, including the stunning Jacaranda tree. Little Pinky House is a testament to OOF! architecture‘s ability to transform a tired cottage into a joyful and functional home that perfectly suits the needs and desires of its inhabitants.