dark mode light mode Search
Search

Inspiring Transformation: Vives St-Laurent’s Renovation of Louis-Hébert Residence

Louis-Hébert Residence, Montreal, CA / Vives St-Laurent

Alex Lesage

Interior design studio Vives St-Laurent has unveiled  their remarkable transformation of the Louis-Hébert residence in Montreal’s Rosemont neighborhood. This renovation project is characterized by its elegant simplicity and airy atmosphere. Originally a duplex, the architects meticulously planned and executed the initial renovations 15 years ago. The studio’s objective was to adapt the existing structure while completely revamping the first floor and upstairs bathroom. With the exception of the bedrooms, every space was redesigned to cater to the requirements of a family of five.

Louis-Hébert Residence, Montreal, CA / Vives St-Laurent

From the moment you step inside, the design team immediately noticed a spatial arrangement that perfectly suits the Montreal plex’s unique context. This is characterized by a central vestibule that grants access to the rooms on either side of the corridor. The room next to the entrance has been transformed into a boudoir, serving as a versatile living area. The addition of a wall-mounted bookcase, seating, and an integrated desk further enhances the functionality of the space. The glass partition serves a dual purpose, defining the area while allowing natural light to illuminate the room.

Louis-Hébert Residence, Montreal, CA / Vives St-Laurent

Throughout the project, great care has been taken to preserve and enhance the original elements of the residence. The arches have been rounded to create smooth transitions between spaces, resulting in a seamless and visually pleasing aesthetic. The original flooring has been meticulously sandblasted, maintaining the authentic character of the home. The ceiling medallions, left untouched, serve as a testament to the previous divisions of the first floor, adding organic texture and unique charm to the renovated space.

Louis-Hébert Residence, Montreal, CA / Vives St-Laurent

The existing staircase has been adjusted to seamlessly blend with the overall design. The wooden steps have been carefully restored and matched to the existing floor. The railing has also been modernized to create a lighter visual effect, while elegantly dividing the space and structuring the dining room and living room. In the dining area, an original antique piece of furniture has been repainted and modified with the addition of fluted glass. This element harmoniously integrates with and enhances the custom-made white oak table for the clients.

Louis-Hébert Residence, Montreal, CA / Vives St-Laurent

The purpose of renovating the rear facade was to enhance the connection with the backyard. By incorporating a large fixed window that overlooks the pool and landscaping, a beautiful frame is created for the surroundings. An arch between the dining room and kitchen aligns perfectly with the white oak island, creating a visually appealing block effect. This island serves as the focal point of the room, introducing a streamlined kitchen with neutral tones.

Louis-Hébert Residence, Montreal, CA / Vives St-Laurent

The use of quartz and lacquer in a tone-on-tone manner adds a touch of finesse, softening the overall volumes and bringing a sense of serenity to the kitchen. Additionally, a coffee corner and pantry, equipped with an extra sink, provide a discreet storage solution for everyday items like the toaster and microwave. This meticulous design seamlessly combines aesthetics and functionality, resulting in an elegant and practical living space.

Louis-Hébert Residence, Montreal, CA / Vives St-Laurent

Moving to the second floor, a skylight above the staircase allows zenithal light to flood the area, creating a soothing natural glow. A second skylight replicates this effect in the upstairs bathroom, contributing to the overall design concept of an airy and tranquil space that promotes relaxation. The custom-made vanity unit in the bathroom subtly echoes the design of the kitchen, creating a cohesive aesthetic throughout the entire residence.

Louis-Hébert Residence, Montreal, CA / Vives St-Laurent

In conclusion, the Louis-Hébert project exemplifies a meticulous and inspiring renovation that pays homage to the unique character of the building with sensitivity and finesse. The final outcome is a tangible testament to the harmonious blend of original elements and contemporary solutions seamlessly integrated by the design team.