dark mode light mode Search
Search

The Remarkable Transformation of a 19th-Century Townhouse in Antwerp by Poot Architectuur

Mozart House, Antwerp, BE / Poot Architectuur

Poot Architectuur’s Mozart project in Antwerp, Belgium, is an extraordinary transformation of a 19th-century townhouse. This remarkable four-story residence has been revitalized through a series of audacious interventions, breathing new life into its rich historical background.

Mozart House, Antwerp, BE / Poot Architectuur

One of the most captivating aspects of this house is the ingenious addition of large elliptical openings in the ceilings, allowing an abundance of natural light to illuminate the once dimly lit living spaces. However, what truly captivates the eye are the intricate details that have been preserved. The vibrant emerald green ceiling, coupled with the beautifully displayed heritage cornices, provides a tantalizing glimpse into a fusion of traditional and non-traditional domestic aesthetics.

Mozart House, Antwerp, BE / Poot Architectuur

But Poot Architectuur doesn’t stop there. They take contemporary design to new heights by incorporating emerald green steel columns throughout the floorplans. These structural elements not only add a touch of modernity but also serve as a visual delight. However, the true showstopper of the house lies in the kitchen. Here, a pair of playful columns takes center stage, with a floating duck egg blue benchtop that perfectly complements the overall design. It’s an unexpected touch that adds a sense of whimsy and leaves a lasting impression on anyone who sets foot in this extraordinary residence.

Mozart House, Antwerp, BE / Poot Architectuur

While most of the renovation work is concentrated within the existing four stories of the townhouse, Poot Architectuur’s modest double-story addition stands out as a pearl-white jewel, attaching itself to the rear brick facade. Architect Sarah Poot explains that this extension allowed them to extend the grandeur of the main house while creating a unique contrast in terms of height and surface area. It is this unconventional aspect that truly sets the project apart and makes it truly special.

Mozart House, Antwerp, BE / Poot Architectuur

The faceted form of the building, carefully crafted with consideration for light and sight lines, gives the impression that it was meticulously carved from a single block. Sarah, when discussing the customized facade panels, proudly highlights them as one of the standout features of the project. This four-storey townhouse, with its rich historical significance, offered numerous possibilities for renovation.

Mozart House, Antwerp, BE / Poot Architectuur

Poot Architectuur’s interventions strike a delicate balance between being respectful of the past and daringly innovative. Sarah reveals that the clients, a couple with whom they had a longstanding relationship, entrusted them completely to execute their vision without compromise. This trust is evident in the contemporary touches seamlessly integrated into the traditional home.

Image courtesy of Stijn Bollaert