dark mode light mode Search
Search

Crafting Unconventional Living: The Scenic House by JJ + Estudio

Scenic House, Madrid, ES / JJ + Estudio

Alberto Amores

Designed by the innovative team at JJ + Estudio, this extraordinary abode was meticulously crafted with the sole purpose of liberating its inhabitants from the confines of conventional living spaces. Inspired by the yearnings of Alice, a seeker of unbridled freedom, the Scenic House transcends the ordinary and redefines the very essence of a home.

Scenic House, Madrid, ES / JJ + Estudio

Drawing inspiration from Lewis Carroll’s enchanting tale, the Scenic House invites its inhabitants on a journey through a surreal and magical world. Much like Alice’s adventure in Wonderland, this 125 sqm apartment in Madrid is a captivating blend of fascinating and unusual architectural spaces. It is a place where dreams come to life.

Scenic House, Madrid, ES / JJ + Estudio

At the heart of the Scenic House lies a grand vision. An acrobat’s dream of a performance space, a communal table for sharing, and a personal sanctuary all converge within its walls. To bring this vision to life, a permeable and prism-like furniture piece was meticulously crafted. Measuring an impressive 7 by 5 meters and standing at a height of 2.30 meters, this piece seamlessly incorporates the existing structural pillars. The beams gracefully pass over this furniture piece, which is elegantly lacquered in RAL 5003, creating a striking contrast with the pre-existing structure.

Scenic House, Madrid, ES / JJ + Estudio

This central element not only adds structure to the space but also creates a sense of wonder and surprise. As visitors explore the Scenic House, they are greeted by a series of interior spaces, each with its own unique aesthetic. For those seeking a stage for performance, a large and flexible area measuring 3×5 meters awaits, complete with a folding door that opens fully. For moments of connection and sharing, a spacious wet room serves as the centerpiece of the entrance area. And for those in need of solace and privacy, a dressing room provides a sanctuary, separating the bedroom circulation from the preceding nd following wet spaces.

Scenic House, Madrid, ES / JJ + Estudio

The circulation around this central element is carefully designed to optimize the functionality of the space. The kitchen, living room, bedroom, study room, and en-suite bathroom are all seamlessly integrated into the peripheral circulation, de-prioritizing the traditional relationship between spaces. This unconventional approach creates a sense of fluidity and freedom, allowing the inhabitants to navigate the Scenic House with ease.

Scenic House, Madrid, ES / JJ + Estudio

In essence, the Scenic House is a testament to the power of architectural innovation. It is a space that transcends the boundaries of conventional housing, offering a non-hierarchical, flexible, and multifunctional environment.